De ontmoetingsdag van 20 Juni 2009 “Dolle Beestenboel”

De ontmoetingsdag van 2009 is mede mogelijk gemaakt door vele sponsoren, die hetzij in natura, hetzij financieel deze dag ondersteund hebben.

Het was een Dolle Beestenboel

bij Speelboerderij De Strubbert in Laren

De vierde SOS MIE&S ontmoetingsdag
op zaterdag 20 juni 2009

Even was het spannend… zouden de weergoden ons gunstig gezind zijn? Na drie eerdere geslaagde ontmoetingsdagen in het najaar op binnenlocaties, kozen we dit jaar voor de zomer: lekker spelen en een grote gezinspicknick in de buitenlucht. Het weerbericht dreigde roet in het eten te gooien want de voorspellingen waren niet best, even leek uitgerekend deze zaterdag met voorspellingen van plensbuien de natste dag van de week te gaan worden. Overal op voorbereid lieten we voor de zekerheid een grote tent extra opzetten en konden activiteiten desnoods naar binnen verplaatst worden. Maar uiteindelijk was dat gelukkig niet nodig. Na een verwaarloosbaar spatje regen in de ochtend werd het een stralende droge dag met een ideale temperatuur, jassen en paraplu’s konden in de auto blijven en de picknickkleden werden uitgespreid!

Dertig gezinnen van onze groep kwamen vol verwachting naar Speelboerderij De Strubbert in Laren, vaders, moeders, grootouders en verzorgers en vooral veel kinderen. Iedereen bracht iets mee om de picknicktafels te vullen, zelf gekookt of gekocht of zelf via sponsors geregeld: allerlei heerlijk belegde broodjes en sandwiches, stokbrood met kruidenboter, een keur aan salades, allerlei fruit en gebak, kippenpootjes, wraps, quiche en hartige taart, kaas-worstspiesjes, gehaktballetjes en natuurlijk drankjes, voor iedereen was er wel wat van z’n gading. We hebben er volop van gesmuld en genoten en intussen bijgepraat en kennisgemaakt met andere ouders. Broertjes en zusjes liepen af en aan om snel iets lekkers te snabbelen, die waren vaak veel te druk bezig met andere dingen. En onze bijzondere kinderen konden – vaak onder begeleiding van meegenomen extra handen- op hun manier meegenieten.

 Bij aankomst op de speelboerderij van de familie Niels werden we begroet met bijzondere muziek en zang door twee echte troubadours, Jozka en Maria van Vuure, die in geval van regen ons met hun verhalen vermaakt zouden hebben in de tent. Er was koffie of thee met overheerlijke Friese Oranjekoek, bijzonder zo’n Friese specialiteit in de Achterhoek, met dank aan een van onze leden uit het Hoge Noorden en de sponsor die zij daarvoor vond.

De meeste kinderen gingen meteen enthousiast het terrein verkennen want daar viel zoveel te ontdekken. Oud Hollandse en moderne spelen in reuzenformaat, fietsen en skelters, het springkussen, een zweefmolen, allerlei schommels, glijbanen, een spannend doolhof, mysterieuze wilgentenenhutten, een kabelbaan, teveel om op te noemen. En natuurlijk de dieren: bekende en bijzondere geiten en schapen, pony’s, varkens, cavia’s, konijnen, pauwen, apalca’s (een soort lama’s) en zelfs ’n echte walibi (kleine kangoeroe) en nog veel meer. ’s Middags werden we verrast door de komst van medewerkers van Ezelboerderij Holten met twee ezels waarop de kinderen echt mochten rondrijden! 

Voor de meervoudig gehandicapte kinderen was er een luchtkasteel om op te liggen en lekker op te ‘bounchen’. En heel bijzonder waren de ‘klankschalen concerten’ die Ron en Roelie Anema doorlopend voor kleine groepen kinderen hebben verzorgd. In een tent konden de kinderen, uit hun rolstoel of buggy, liggend de geluiden van klankschalen en andere instrumenten ervaren en ook zelf al voelend geluiden maken. Het was facinerend en ontroerend om te zien hoe goed sommige kinderen hierop reageren en hoe ze de klanken en tonen beleven.

’s Middags was er een spannende vossenjacht, geleid door vaders en grotere ‘brussen’, waarbij kinderen in groepjes op jacht gingen naar een gemene vos die het voorzien had op de dieren van De Strubbert. Bij verschillende posten moesten ze opdrachten uitvoeren, zoals in duo’s op de ‘kruiwagen-manier’ door de blubber van het zwijnenveld om tussen de hangbuikzwijnen een enveloppe met opdracht te veroveren. De vossenjacht werd beloond met voor ieder kind een echte ‘Nummer 1 Superkind-medaille’ en een prijzenpakket van lekkers en speelgoed.

Daarna kwamen tot grote vreugde van veel kinderen twee ‘oude bekenden’ het terrein optuffen: Ruud Bobbink en Tonny van Wijngeren, machinist en conducteur, installeerden hun opstaphalte bij het station en reden verder de hele middag met hun treintje vol kinderen rond. Sommige kinderen hebben wel twintig rondjes gereden! Voor de tweede keer was de trein voor de jongere kinderen het hoogtepunt van onze ontmoetingsdag, Ruud en Tonny, bedankt!

Met een voorschot op mooi weer was er voor iedere gast een ijsjesbon, wat inhield dat heel wat kinderen met de bonnen van papa, mama of oma héél veel ijsjes op hebben. Dankzij Thijsfood BV was er ook dit jaar weer voor alle kinderen Slimpie siroop en waren er speciale suikervrije Slimpie ijsjes voor onze kinderen die het ketogeen dieet volgen. Veel gezinnen hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om ’s avonds voor vertrek bij De Strubbert nog een lekkere snackmaaltijd, tosti of poffertjes te eten zodat we uiteindelijk tevreden en moe naar huis konden en het nagenieten van deze geslaagde dag kon beginnen.

Dankzij alle vrijwillige medewerkers van binnen en buiten onze groep en dankzij de vele sponsors die met hun donatie in euro’s of ‘in natura’ deze dag mogelijk hebben gemaakt, is onze vierde ontmoetingsdag een groot succes geworden! Volgens veel leden was het de leukste van alle ontmoetingsdagen, voor ons reden om in 2010  ook onze vijfde in de zomer te organiseren. We kijken er nu al naar uit. Want juist de ontmoetingen met andere forumleden en hun gezinnen zijn zó bijzonder.

“Samen eten is olie voor de vriendschap”

 

Het Dolle Beestenboel organisatieteam