De ontmoetingsdag van 29 mei 2010 “Circusspeeldag”

De ontmoetingsdag van 2010 is mede mogelijk gemaakt door vele sponsoren, die hetzij in natura, hetzij financiëel deze dag ondersteund hebben.

 

Welkom Hooggeëerd Publiek!

Op zaterdag 29 mei 2010 bezochten ruim 30 gezinnen van SOS MIE&S het Bio vakantieoord in Arnhem. De vijfde ontmoetingsdag van onze groep was een groot succes met voor elk wat wils: circus, zwemmen, huifkar rijden, snoezelen en nog veel meer. Dankzij onze sponsors, de organisatoren en vooral ook de deelnemers hebben jong en oud, gehandicapt en niet gehandicapt, ontzettend genoten.

Zaterdagochtend 29 mei. Op het Bio terrein in Arnhem staat een grote partytent en daarnaast een springkussen. Stoelen en tafels zijn al afgeleverd samen met een XL kooktoestel en een groot koffiezetapparaat. In de kampeerhuisjes pruttelt de koffie en maken we alles in orde voor het verschonen en verzorgen van kinderen. Gesponsorde etenswaren en drinken worden uitgeladen en uitgestald in de tent, we smeren alvast broodjes en maken grote kannen limonade. Naambadges worden in een kraampje op volgorde gelegd zodat de ouders elkaar straks kunnen herkennen.

Tijdens de voorbereidingen arriveren rond 10.00 uur de eerste gezinnen, veelal met ook meegebrachte en gesponsorde etenswaren en drinken. We zijn blij als de koffiebekers, melk en suiker en theezakjes aankomen. Sommige kinderen duiken meteen op het springkussen of gaan het terrein verkennen. Anderen zijn eerst nog wat onwennig als ze een naamsticker opgeplakt krijgen en zoveel vreemde mensen zien maar zoals altijd, is het ijs dat heel snel breekt.

De mensen van Circus Hannes & co hebben in de sportzaal van het Pietje Bel revalidatiecentrum intussen alles in orde gemaakt voor de circusspeeldag, geassisteerd door ouders en grote broers & zussen. De attributen staan klaar, de piste is gebouwd, de schminkers zijn paraat. Binnen een mum van tijd is de zaal gevuld met kinderen, jongens en meisjes groot en klein, sommigen in een rolstoel of buggy. De aanvankelijke schroom is helemaal verdwenen. Alles wordt uitgeprobeerd: jongleren, koorddansen, balanceren op de grote bal en fietsen op eenwielers en het minifietsje.

 

            

Geholpen door ouders en circus assistenten ontstaan de acts waarmee deze artiesten in spé aan het eind van de dag zullen optreden. Een rolstoel blijkt geen belemmering te zijn voor een jongleeract, autisme niet voor een hoofdrol en meervoudige handicaps niet voor kijken, luisteren, voelen en meedoen. Ouders, familieleden en zorgverleners die binnenlopen, genieten volop van de genietende kinderen. Stoppen om te lunchen hoeft niet, in de gymzaal is een tafel met volop broodjes, krentenbollen, eierkoeken, drinken en ’n hapje tussendoor is zo weggewerkt om daarna verder te gaan met ontdekken, uitproberen en instuderen.

Intussen wordt er geluncht op het grote veld, lekker in de zon ontmoeten de vele SOS-ouders elkaar en zien we de kinderen live waarover we al zoveel met elkaar gedeeld hebben op het forum. Nieuwe ontmoetingen maar ook hernieuwde; wat is dat kind groot geworden en wat is die kleine meid enorm vooruit gegaan! Rolstoelen, aangepaste buggy’s en rolstoelbussen worden bekeken, vergeleken en bewonderd en ervaringen gedeeld.

Daarna zijn er verschillende activiteiten speciaal voor meervoudig gehandicapte kinderen waarvoor de ouders hun kind vooraf konden opgeven. In meerdere rondes kunnen de kinderen aan 2 activiteiten deelnemen.

In de snoezelruimte van Bio komen kleine groepjes van 4-5 kinderen met een ouder of begeleider heerlijk tot rust op het waterbed, genietend van de lichtjes, bubbels en muziek waarmee alle zintuigen geprikkeld worden.

De aangepaste huifkar biedt plaatst aan 3-4 rolstoelen plus een aantal begeleiders en er worden 5 tochten door de omgeving gereden. In het goed aangepaste zwembad kunnen gehandicapte kinderen twee keer een heel uur heerlijk zwemmen en spelen in het warme water en was er ook nog plaats voor een aantal broertjes en zusjes.

 

   

 Eind van de middag is het dan tijd voor het hoogtepunt van de dag: de circusvoorstelling! De artiesten zijn best een beetje zenuwachtig als de sportzaal volstroomt met toeschouwers. Behalve de SOS-gezinnen komen ook de kinderen en begeleiders van het logeerhuis op het Bio terrein naar de show kijken. De twee jonge gordijnassistentes zijn de eersten die hun plankenkoorts moeten overwinnen als de spreekstalmeester de eerste act aankondigt. Daarna volgt een spectaculaire show met linten, diabolo’s, een koorddanser, balacrobaten en stunts op eenwielfietsen en mini-fietsen die uiteraard veel lof en luid applaus oogsten.

 

    

Na afloop van de voorstelling volgt nog een verrassing: voor elk kind is er een heliumballon met een wedstrijdkaart. De ballonnen worden allemaal tegelijk onder luid gejuich opgelaten. Dat er ook een aantal in een hoge boom belanden, mag de pret niet drukken. De gelukkige prijswinnaar werd Gideon. Zijn ballon reisde 126 kilometer van Arnhem naar Geesburg. Hij won een vrijetijdsbon voor het hele gezin waarmee ze maarliefst twee keer op stap zijn geweest naar een pretpark en een dierenpark.

 

   

 

Er zijn natuurlijk ijsjes, ook calorievrije voor de kinderen die het ketogeen dieet tegen epilepsie volgen. Van de twee prachtige taarten die een van de moeders heeft gemaakt, heeft bijna iedereen gesmuld, de andere twee worden verloot onder de deelnemende gezinnen.

De dag wordt afgesloten met een pannenkoekenfestijn. Een bakpool van ouders heeft de grootste lol en bakt in een mum van tijd grote stapels pannenkoeken waarvan we smullen.

 

        

 Moe maar voldaan gaan de gezinnen naar huis, op diegenen na die vanwege de reisafstand een bungalow bij Bio hebben gehuurd om daar te overnachten. En dan… wanneer bijna iedereen goed en wel weg is, de organisatoren in een mum van tijd de boel opgeruimd hebben en de allerlaatste spullen ingeladen worden… vallen de eerste regendruppels na een heerlijke, zonnige dag. Op de terugreis huiswaarts stortregent het. Deze dag was ons gegund!