De ontmoetingsdag van 8 oktober 2011 “Cursus Kinderreanimatie”

De ontmoetingsdag van 8 oktober 2011

 “Cursus Kinderreanimatie en Levensreddend Handelen

bij Epilepsie”

 

Op 8 oktober 2011 was het zover: 25 ouders van SOS MIE&S volgden een heel belangrijke cursus; een cursus die hen in staat stelt hun kinderen zo nodig te reanimeren, waarbij levensreddende handelingen in geval van epileptische aanvallen centraal stonden. Een verslag van deze dag.

“Grote paniek gisteren, hij kreeg een aanval en het lukte niet om deze met medicijnen af te breken. 112 gebeld en in volle vaart met de ambulance naar het ziekenhuis gereden. Daar ligt hij nu aan een infuus om de status te stoppen.”

Het gebeurt enkele keren per maand dat we op het forum opgeschrikt worden door zo’n bericht. Net als de ouder die het schrijft, voelen we allemaal de wanhoop als een aanval van een kind ontaardt in een status epilepticus en medicijnen niet helpen. We voelen de paniek tijdens de ambulancerit naar de spoedeisende hulp; we voelen de allesomvattende angst om je kind te verliezen als je kind blauw aanloopt en de ademhaling stokt. Kennis en vaardigheid met betrekking tot levensreddend handelen bij epilepsie is voor de ouders van onze groep ontzettend belangrijk.

In plaats van onze jaarlijkse gezinsontmoetingsdag die wegens de bestuur- en teamwisseling van 2011 is uitgesteld naar 2012, werd besloten in 2011 iets te organiseren voor alleen de ouders. Op het forum hadden meerdere ouders hun voornemen uitgesproken om kinderreanimatie te leren. Nadat een van de leden zo’n cursus, op maat voor kinderen met epilepsie, had georganiseerd voor haar familieleden en de zorgverleners van haar dochter, besloten we zo’n cursus aan te bieden aan onze leden.

Vijfentwintig ouders, vaders, moeders en zelfs een tienerzus van een kind met ernstige epilepsie, behaalden op 8 oktober 2011 hun certificaat voor de onderdelen reanimatie van baby’s, kinderen en volwassenen en levensreddend handelen bij epilepsieaanvallen. Een trainer en drie assistenten van Amburent Medical Service verzorgde de cursus die plaatsvond in Dordrecht en twee dagdelen duurde. In de ochtend werd de theorie behandeld, en na een door SOS MIE&S verzorgde lunch, vervolgden we in de middag met de praktijktraining. Op baby-, kinder- en volwassen poppen werden AED, beademing en hartmassage geoefend. De cursusdag werd afgesloten met een etentje.