Verslag “Reis rond de wereld” op zondag 12 juni 2016 in Burgers Zoo Arnhem

Reis om de wereld in één dag

Verslag van de Tiende SOS MIE&S Ontmoetingsdag op 9 juni 2016 in Burgers’ Zoo

Op zondag 9 juni 2016 maakten meer dan honderd ouders en kinderen van SOS-gezinnen een wereldreis. De reis ging via de flora en fauna in het tropisch regenwoud, dwars door de droogte van de woestijn, zwemmend door de oceaan langs levend koraal, haaien en clownvissen, op safari door het wildleven van Afrika, dwars door de wateren van de mangrovebossen en langs de koude van de polen. Daarna reisden we terug naar Arnhem om in het Safari restaurant te genieten van een Afrikaanse ‘braai’ waarmee we de dag afsloten. 

De Aftrap

’s Ochtends rond 9.00 uur mochten de organiserende SOS-ers naar binnen via de ‘olifanten-ingang’ waar we al werden opgewacht door het gastvrije personeel van Burgers’ Zoo dat ons meteen alle meegebrachte materialen en eetwaren uit handen nam. In het Safari Meeting Center middenin de Bush konden we het voor ons gereserveerde Safari restaurant  voorzien van alle gemakken, voorzieningen en hulpmiddelen die op een dag voor ons gezelschap met bijzondere kinderen zo onontbeerlijk zijn, zoals een speciale verzorgingsruimte waar kinderen liggend verschoond konden worden en zo nodig verplaatst konden worden met de door onze leden meegebrachte tilliften, en een speciale ‘dieet-bar’ waar we suikervrije en caloriearme siroop konden bereiden voor onze kinderen die een ketogeen dieet volgen vanwege hun epilepsie.

De hele dag heeft het professionele en gastvrije team van Burgers’ voor ons gezelschap klaargestaan, waarvoor onze grote dank. 

 

Rick en zijn familie Mira, ons oudste SOS-kind Lisanne en haar vader

 

Toen vanaf 9.30 uur onze gasten arriveerden, stonden de koffie, thee en limonade klaar met toepasselijke giraffen- en panterkoekjes en dankzij onze trouwe sponsor Bakkerij Van Iersel een uitgelezen selectie van overheerlijke donuts in allerlei kleuren en smaken. Iedereen had de tijd om het programmaboekje te bestuderen, de gezinsleden te voorzien van naambadges en natuurlijk om kennis te maken en bij te kletsen met elkaar. Van de kinderen mocht dat niet te lang duren allemaal, die stonden natuurlijk te popelen om de dierentuin in te gaan.

       

   Monique en Soma, de organisatoren van SOS MIE&S en hun bijzondere kinderen, Joni, Maurice en Vincent             

      

Op Wereldreis

Om 10.30 uur ging de eerste ronde rondleidingen van start. In zeven groepjes van twee tot vier gezinnen en 14-16 personen werden we onder de enthousiaste begeleiding van vrijwillige gidsen rondgeleid in de werelden van Burgers’ Bush & Desert en Burgers’ Ocean & Safari.  In twee keer vijf kwartier tijd vertelden een gids ons allerlei interessante weetjes, achtergrondinformatie en anekdotes over de dieren, planten en de dierentuin en wezen ze ons op dingen die je anders ontgaan. Welke vis terroriseert al zijn mede-oceaanbewoners? Eten de dieren elkaar niet op? Hoeveel water bevat het haaienbassin en hoe dik is de kunststof ruit die al dat water binnen moet houden? Hoe plant een poliep zich voort en waarom bouwen die vogeltjes hun nest hangend onder de sproeiers in het regenwoud? Hoe vang je giftige slangen als ze medicijnen nodig hebben? En wanneer zien we eindelijk het pasgeboren baby-neushoorntje?  Het enthousiasme van de gidsen was beslist aanstekelijk en de kinderen vroegen ze dan ook het hemd van het lijf. Na de lunch ging de tweede ronde van start en bezochten de groepen de andere twee werelddelen.

       

            

Een rondje Afrikaanse Safari met papa Rhino, Koning Leeuw, het stokstaartje met wachtdienst, de giraffes en de zebra’s

 

      

William en Nemo in de Ocean en Anne in de Tropische Bush, met mama Mariëlle, de grondlegster van ons forum

 

De Maag Wil Ook Wat

De lunch brachten sommige gezinnen door in het Safari restaurant of in het zonnetje op het aangrenzende terras, anderen togen met hun lunchpakket op eigen houtje de dierentuin in of gingen naar een van de speeltuinen. Honger lijden was onmogelijk en hamsteren onnodig, dankzij onze sponsors waren de lunchpakketten rijkelijk gevuld met belegde broodjes, krentenbollen, fruit, cake en koek, snoep en chips, vruchtensap en chocomel. Bovendien was er voor iedereen een bon voor een gratis ijsje naar keuze.

 

               

   Kiara en haar familie lunchen lekker buiten, paps krijgt een dikke knuffel van Sabine, en de lunch een dikke duim van Kaylee

De dag werd afgesloten in het Safari restaurant met een authentieke Afrikaanse ‘braai’, op een mega-barbecue kon iedereen zijn eigen burgers, worstjes en kipspiesen braden  en het buffet was rijkelijk gevuld met broodsoorten, smeersels, rijst, salades, exotische groenten en sauzen. Natuurlijk waren er frietjes met een snack voor de ukkepukken en als dessert was er een mega-beker ijs. En erna nog een lekker kopje koffie of thee natuurlijk met voor de kids een regenbooglollie voor in de auto op de terugweg naar huis.

Ter Lering Ende Vermaak

Tijdens de braai was er live entertainment van ons oudste SOS-kind Mira, die een lied van K3 playbackte en haar danskunsten vertoonde. Het personeel van Burgers’ zorgde voor een hilarische noot door twee van onze tiener ‘brussen’ naar voren te roepen. William en Lotte hadden zich, zoals tieners nou eenmaal doen, ‘gedrukt’ tijdens de tweede ronde rondleidingen en waren in het Safari restaurant achtergebleven. Daar hadden ze zich vermaakt door alle vergaderzalen te bezoeken en daar op de flap-overs hun graffiti, handtekeningen en wat al te schunnige tekeningen achter te laten. Het personeel van Burgers’ had de gênante tekeningen verzameld en zetten de twee kunstenaars goed te kakken door ze en plein public ter verantwoording te roepen en als straf met een schort om in de spoelkeuken te zetten! Uiteraard leverde dat volop bijval en applaus op.

 

         

Binnen en buiten genieten Kris, Elfie, Ryan en een muzikaal brusjes-bandje

Kortom: we hebben een geweldige dag beleefd, die goed georganiseerd verliep, niet in de laatste plaats dankzij de inzet van het personeel van Burgers’ Zoo, de vrijwillige gidsen, de organisatoren en natuurlijk onze fantastische sponsors: Stichting Finn, het Nationaal Epilepsie Fonds (NEF), Thijsfood BV (Slimpie) en Meesterbakker Van Iersel uit Tilburg. Hulde voor hen! Zelfs het weer was ons gunstig gezind ondanks de slechte voorspellingen, op een enkele  spetter na hebben we de hele dag mogen genieten van een heerlijk zonnetje, pas toen de dag bijna voorbij was en de gezinnen huiswaarts keerden, barstte de voorspelde wolkbreuk los.

De Foto’s

Mee- of nagenieten? Bekijk dan ons foto-albums voor een impressie van de tiende ontmoetingsdag via

http://myalbum.com/album/nLkafU5Y8Dg2

                     

                               

Burgers’ Bush               Burgers’ Desert